Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Syriza et Alexis Tsipras manifestaient à Paris, le 9 avril 2014. Quelques mois plus tard, par les urnes la coalition de la gauche radicale s'est retrouvée au gouvernement. Point par le secrétariat politique du parti.

Syriza et Alexis Tsipras manifestaient à Paris, le 9 avril 2014. Quelques mois plus tard, par les urnes la coalition de la gauche radicale s'est retrouvée au gouvernement. Point par le secrétariat politique du parti.

 1. Στις 25 Ιανουαρίου έγινε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Για πρώτη φορά, μέσω εκλογών, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σχηματίστηκε κυβέρνηση με βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.
 2. Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε, με δύναμη, επίθεση από διεθνή και εγχώρια πολιτικά και οικονομικά κέντρα με στόχο η αριστερή διακυβέρνηση να αποτελέσει σύντομη παρένθεση.
 3. Τους τελευταίους 7 μήνες η κυβέρνηση και η χώρα πέρασε δύσκολες και δραματικές στιγμές. Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπήρξε μια μεγάλη δοκιμασία. Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, τα τελεσίγραφα, η πιστωτική ασφυξία, οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο.
 4. Η κυβέρνηση έδωσε μια μεγάλη μάχη στηριγμένη στην υπομονή, την αντοχή και την αποφασιστικότητα του λαού μας. Αποφασιστικότητα να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξει η χώρα, να αλλάξει το σύστημα, πολιτικό και οικονομικό, που επικυριαρχούσε στην ζωή της χώρας. Αυτή η αποφασιστικότητα εκφράστηκε με τον πιο δυναμικό και καθαρό τρόπο στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Στην πορεία των 7 μηνών κάναμε τα πάντα (έως και αθέτηση πληρωμών), φτάσαμε την διαπραγμάτευση ως τα άκρα, παραμένοντας σταθεροί στην επιλογή μας, ότι το πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής μάχης είναι η Ευρώπη.
 5. Σ΄ αυτή την μάχη έγιναν λάθη και παραλείψεις. Η προσήλωση στις ανάγκες της διαπραγμάτευσης δεν συνοδεύτηκε με την αναγκαία διακυβέρνηση – διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη. Δυσκολευτήκαμε και δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα στο να αναλάβουμε και να αλλάξουμε το επί 10ετίες δομημένο σύστημα εξουσίας. Λειτουργώντας σ’ ένα σχετικά άγνωστο γραφειοκρατικό περιβάλλον ενός κομματικού και πελατειακού κράτους δεν αναδείξαμε με αποφασιστικότητα την ενοχή του στην κρίση. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν δομές που κυριαρχούνται από το παρελθόν (διοικήσεις, ιμάντες μεταβίβασης αλλά και νοοτροπίες εξουσίας). Λάθη έγιναν και σε επιλογές προσώπων.
 6. Παρά τα λάθη καταφέραμε να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής. Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, η ρύθμιση των 100 δόσεων, η ΕΡΤ, οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι 2.400 καθηγητές, ο νόμος για την ιθαγένεια, η παρέμβαση στις Σκουριές, το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες καθώς και τα περίπου 10 έτοιμα νομοσχέδια πιστοποιούν αυτό το δείγμα γραφής.
 7. Αυτός ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του με την υπογραφή και ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη. Δεν αντιμετωπίσαμε όμως και την αντίδραση που υπολογίζαμε. Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις. Αλλά φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να τη τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες. Με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Με στόχο να ξανακερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών. Χωρίς να αποδεχόμαστε σαν θέσφατα τις ερμηνείες τους. Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων. Και έχουμε ήδη αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά Θυμηθείτε μόνο ποια ήταν η θέση των εταίρων πριν από αυτή τη συμφωνία:

Πεντάμηνη παράταση του προηγούμενου προγράμματος, πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και μετά νέα προαπαιτούμενα.

Αυτή τη στιγμή και μετά το δημοψήφισμα, έχουμε μια εγκεκριμένη τριετή συμφωνία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Θυμηθείτε, επίσης, ότι μας ζητούσαν άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Τα παραπάνω δεν έγιναν αποδεκτά και κερδήθηκαν.

Ζητούσαν επίσης άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία.

Στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στην αναζήτηση ισοδυνάμων και αυτή τη μάχη είμαστε έτοιμοι να τη δώσουμε.

Επίσης η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και η αποτροπή της απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε.

Οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν, ενώ επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι διοικητικοί των πανεπιστημίων.

Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πια το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 4.500 απολύτως αναγκαίων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω ΑΣΕΠ.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή, τα απαιτούμενα δηλαδή μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δις ευρώ.

Ακόμα, η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα Αγγλικό Δίκαιο που συμφώνησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στις προηγούμενες συμβάσεις, αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, ενώ η χώρα μας διατηρεί όλα τα προνόμια και τις ασυλίες που προστατεύουν τη δημόσια περιουσία.

Επίσης, για πρώτη φορά με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί ίσως και τον πιο κρίσιμο κόμπο στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Κερδίσαμε λοιπόν σημαντικό έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετύχαμε αυτό που και εμείς και ο λαός μας προσδοκούσε.

8.Σ’ αυτή την μάχη δεν φτάσαμε όλοι/ες ως το τέλος. Μια ομάδα βουλευτών και το μεγαλύτερο μέρος της Αριστερής Πλατφόρμας καταψήφισε την συμφωνία και στην ουσία την προσπάθεια της κυβέρνησης. Στην ουσία η αναγκαιότητα των εκλογών προήλθε ως αδήριτη ανάγκη από δύο γεγονότα.

α. Ένας κύκλος, αυτός της διαπραγμάτευσης, ολοκληρώθηκε. Η λαϊκή εντολή που πήραμε στις εκλογές εξάντλησε τα όριά της. Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση εκπροσώπησε τη χώρα με την αρμόζουσα αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ο λαός θα αποφασίσει αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπει η χώρα στη διαδικασία της απαλλαγής από την ακραία κοινωνική λιτότητα. Να αποφασίσει ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, να προχωρήσει στις αναγκαίες βαθιές, προοδευτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

β. Η εναντίωση, που εκφράστηκε με αρνητική ψήφο εντός Βουλής, από μερίδα βουλευτών που ήδη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν νέο πολιτικό φορέα με εναρκτήριο πρόγραμμα την αποδοχή μνημονίου με εθνικό νόμισμα και υιοθετώντας κατά τ’ άλλα και επιλεκτικά μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ουδέποτε ψήφισαν, αποστέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ την ελάχιστη συνταγματική κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Στην ουσία αυτή η στάση δημιούργησε τους όρους ανατροπής της κυβέρνησης ή ομηρίας της κυβέρνησης από εκείνους, από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα κέντρα διαπλοκής, που όλο αυτό το διάστημα πίεζαν συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών, να υπογράψουμε οτιδήποτε μας έβαζαν μπροστά μας, συκοφαντώντας μάλιστα την αντίστασή μας ως δήθεν κωλυσιεργία. Η προσφυγή στο λαό λύνει αυτόματα και αυτό το ζήτημα.

9. Σήμερα διαμορφώνεται ένα σταθερότερο έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα ζει και παλεύει, παρά τις επιθέσεις όλων ενάντιά μας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δημιούργησε και παλεύει μια νέα κατάσταση στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ζητά την ανανέωση της λαϊκής εντολής ώστε να αναλάβει την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

10. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές συνθήκες επικεντρώνει:

α. Σε αντίρροπα μέτρα ανακούφισης και προστασίας από επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα.

β. Σε μέτρα αναδιανομής.

γ. Ανασυγκρότηση της δημόσιας ζωής με χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

δ. Σχεδιασμός και εφαρμογή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που περιέχει:

 • Σχετική σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δημόσιο έλεγχο.
 • Στοχοθεσία σε κλάδους και τομείς ώστε να αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και συγχρόνως να αυξάνεται η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής στην εσωτερική αγορά.
 • Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα της οικονομίας, τη δημιουργία και ένταξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
 • Αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους με απομείωσή του.
 • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που εμείς διαμορφώσαμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, άρα και οι πολιτικές, ώστε να υπερβούμε την πολιτική λιτότητας.

11. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία. Και προπάντων απαιτούν συμπόρευση με την κοινωνία.

Με όλους εκείνους που θέλουν αλλαγές με δημοκρατία, μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Θα ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού, για να κυβερνήσουμε και να ξεδιπλώσουμε όλες τις πλευρές του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες.

Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των ιδεών και των αξιών μας.

Σε κανέναν και μπροστά σε καμιά δυσκολία.

Όλοι μαζί, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε τη πατρίδα στα πόδια της.

Να κρατήσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την Ελλάδα και τη δημοκρατία στα χέρια μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :